dilluns, 29 de febrer del 2016

La lactància: de la teoria a la pràctica

La lactància: eixe gran tema. Una de les coses que més em preocupava abans del part era la lactància. Tenia la ferma voluntat de donar de mamar a Melina, sóc conscient que la llet materna és el millor aliment per a un bebè sa i que el fet d’alletar no és sols alimentar, sinó moltes altres coses beneficioses per al bebè i la mamà. No entraré hui en el debat sobre triar entre lactància materna o artificial, en si les mares són víctimes de judicis de valor per la decisió que han pres, etc. Un altre dia reflexionarem sobre el tema.





Hui vull parlar de la dificultat de passar de la teoria a la pràctica, de la soledat que pot arribar a sentir una dona en un moment tan important i tan sensible com és el postpart immediat, quan veu perillar una de les decisions més importants que ha pres sobre la criança de la seua filla.


Jo ho havia llegit tot. Tenia el manual de la Conselleria de Sanitat sobre lactància, havia anat a les classes de preparació al part, havia vist vídeos de diversos hospitals sobre lactància materna, i algun documental com El pecho no tiene horario, etc.


Com ja vaig comentar, uns amics ens regalaren Comer, Amar, Mamar, de Carlos González, que inclou Un regalo para toda la vida. Aquest em semblà un excel·lent manual de lactància materna, perquè ho explica tot: quins problemes poden sorgir, ofereix solucions, explica que alletar no ha de fer mal i que si és així, s’ha de demanar ajuda als experts per corregir la postura, avaluar la possibilitat d’un problema anatòmic en el bebé, etc. Explica, també, els fonaments de la lactància materna, que el pit funciona com el mercat, amb la llei de l’oferta i la demanda (quanta més succió, més llet produeix el pit), explica la postura correcta per donar de mamar, que no cal donar al bebé res que no siga llet materna (ni aigua, ni infusions de llavoretes, ni, per suposat, biberons de suport excepte que siga estrictament necessari per motius mèdics -que el bebé haja perdut el 10-15% de pes i no recupere-). Assegura també que la immensa majoria de dones poden alletar, tenen prou llet (si ofereixen el pit a demanda) i aquesta és perfectament nutritiva.


Arribà el dia D. Melina va nàixer després d’un part llarg i complicat, al paritori me la posaren pell amb pell i ella va reptar fins arribar al pit. Tot de llibre. Això sí, vaig tenir-la amb mi pell amb pell uns quinze minuts abans que la portaren a netejar i fer-li no sé ben bé què.


Em digueren que, tal i com havia llegit, era convenient posar-me-la al pit cada dues hores com a màxim, per tal d’estimular la pujada de la llet. Però quan me la vaig posar per primera volta ja en l’habitació vaig sentir un dolor agut, intens i profund que m’arribava a l’ànima. Com era possible? Si donar de mamar no ha de fer mal, havia d’estar mal col·locada. Vingué una infermera i em digué que estava bé i que què em pensava, que allò era mamar. Se’m va caure l’ànima als peus. Sentia un dolor insuportable i tota l’ajuda que vaig rebre va ser que allò era el que hi havia. A les tres de la matinada vaig demanar ajuda per segona volta i, quan vaig dir que em feia molt de mal, una segona infermera em digué que, si tant em dolia, que podia donar-li un biberó.


Estiguérem a punt de donar-li’l. Havíem llegit que un biberó podia dificultar molt el correcte establiment de la lactància, que no calia perquè el calostre és suficient per als primers dies… però estiguérem a punt. Portàvem més de vint-i-quatre hores sense dormir, havíem viscut un part i teníem una xiqueta de poques hores que havia d’alimentar-se. No sabíem què fer… Però afortunadament declinàrem l’oferiment perquè podia haver-nos complicat les coses.


He de dir que els tres dies següents vaig estar molt atesa per les matrones de la sala, que passaven a cada torn per comprovar com anava la lactància. Algunes m’agafaven el pit dolorit i, prement-lo, li’l posaven a la xiqueta en la boca (jo em preguntava, plorant, com seria capaç de fer allò jo a soles, si es necessitaven tres mans!). Mig nua tot el dia, amb les matrones agafant-me els pits, sense intimitat i amb un dolor que no minvava, així passaven les hores entre preses.  Hi hagué dues matrones diferents, que segueren amb mi, m’escoltaren, em deixaren plorar i em feren sentir una mica millor, però la única explicació del meu dolor era la hipersensibilitat dels meus mugrons.


Anaren passant els dies, tornarem a casa i el dolor seguia igual. La xiqueta va començar a recuperar el pes que havia perdut, per tant la lactància anava bé. Bé? Jo em moria del dolor!


Com que Melina va nàixer l’1 de desembre, entre el dia 6 i el 8 i Nadals, va passar quasi un mes i mig fins que vaig poder anar al taller de lactància del centre de salut. Va ser allà on, finalment, la matrona em digué que potser la xiqueta tenia frenet lingual i per això em feia tant de mal. Efectivament, ens derivà a la Unitat de Lactància Materna de l’Hospital Doctor Peset i allà li diagnosticaren anquiloglòssia, li’l tallaren i el dolor va començar a remetre. (L'anquiloglòssia és una malformació del frenet sublingual que impedeix al bebè fer correctament els moviments de la llengua que calen per mamar).


Realment, haver llegit tant no sols jo sinó també el futur pare de Melina va salvar la nostra lactància. Sabíem que no ens havíem de conformar amb el dolor i que havíem de buscar consell professional. Això, el suport del nostre entorn familiar més proper i l’ajuda inestimable de Pilar i Rebeca, que m’animaren i aconsellaren en els moments més difícils, ens ha dut fins on estem.


A hores d’ara, gaudim d’una lactància molt satisfactòria, Melina no deixa de guanyar pes i jo estic cada dia més contenta. Això sí, vaig aguantar mes i mig amb un dolor insuportable, mentre infermeres i pediatres la visitaven sense que ningú es preocupara pel meu malestar, perquè “segurament era hipersensible”. És eixe el suport a la lactància que ens mereixem? És així com aconseguirem lactàncies al nivell que recomana l’OMS? Estem encara massa lluny...

dissabte, 20 de febrer del 2016

Mirant enrere

Començarem per fa molts mesos, març de 2015. Quan em vaig quedar embarassada (el procés és altra història, complicat i llarg per a nosaltres, però amb final feliç que és allò que més importa), vaig començar a llegir per Internet coses sobre criança en webs, blocs, revistes… un aperitiu d’allò que vindria després.  Un dia afortunat ens arribà del sud un regal en forma de llibre, Comer, amar, mamar de Carlos González, un dels millors regals que ens han fet. Carlos González ens donà la tranquil·litat suficient per prendre les decisions sobre criança que consideràrem oportunes sense preocupar-nos per “malcriar” o per determinades opinions alienes.
Aquest llibre està compost per tres obres de Carlos González: Bésame mucho, Un regalo para toda la vida i Mi niño no me come, sobre criança respectuosa, lactància i alimentació complementària, respectivament. Amb la seua ajuda i molta conversa en parella, començàrem a fer-nos una idea sobre com volíem criar Melina, com acompanyar-la en el seu creixement i com reformular la nostra relació de parella per convertir-nos en família.
Reconec que abans de l’embaràs tenia alguns prejudicis sobre aspectes de la criança com compartir llit, lactància prolongada, o sobre educar sense càstigs o premis. La nostra societat capitalista, que empra el conductisme més feroç per mantenir-nos ben apegats al sistema, ens condiciona en molts aspectes de la vida. Tanmateix, davant la perspectiva de tenir una filla, una persona que dependria absolutament de nosaltres, la responsabilitat em semblà tan aclaparadora que el meu sistema de prejudicis caigué pel seu propi pes i vaig haver de començar de zero a construir la imatge de la mare que m’agradaria ser.

Octubre de 2015, 35 setmanes
Durant els darrers mesos d’embaràs vaig haver d’estar de baixa i, com que tenia molt de temps per llegir, em vaig endinsar en el meravellós món de la criança. Així, i gràcies a les recomanacions d'algunes bones amigues, vaig conèixer autors com Rosa Jové, Yolanda González, Gill Rapley, Julio Basulto, etc. En pròximes entrades aniré parlant dels llibres que més m’estan aportant i ajudant en aquest procés.


La idea més bàsica i alhora revolucionària que hem tret d’ells, i no per òbvia menys interessant, és que un bebè és una persona, que un xiquet es mereix el mateix respecte que un adult, perquè és un ésser humà i, com a conseqüència, cap comportament que no seria acceptable envers un adult, tampoc no pot ser-ho envers un xiquet. I dic que és revolucionària perquè canvia tot el sistema de valors de la societat capitalista i consumista en què vivim, perquè fa plantejar-se el conductisme com a mètode d’educació i avaluar què volem transmetre a la nostra filla i com ho farem.

Però anem més enllà, perquè les idees no cal sols tenir-les clares, sinó que convé posar-les en paraules. Per la meua formació i professió, sé com d'important és el llenguatge i com pot marcar la diferència emprar una o altra expressió. El llenguatge crea una imatge mental i aquesta, educació emocional. No és el mateix dir que un bebè és bo, que dir que dorm molt, menja bé, etc. Si és bo, vol dir que podria ser dolent. Quina cara posaríem si algú ens diguera que el seu fill de poques setmanes és dolent? Segurament li contestaríem que no és dolent, que és molt menut, està aprenent a relacionar-se amb el món, etc. Però no tenim cap problema en dir que és bo, o que es porta bé. Pot un bebè portar-se malament? Què significa això? Si es desperta moltes voltes per la nit o plora molt, està portant-se malament, o simplement fa allò que sap fer? Caldrà, doncs, que ens replantegem moltes coses si volem canviar el món!


Això sí, si una cosa està clara, és que de la teoria a la pràctica hi ha una distància considerable. Així que anirem pas a pas…

dimecres, 17 de febrer del 2016

I arribà ella...

I arribà ella, Melina, i ens canvià la vida i les prioritats, ens furtà la pressa i ens regalà el luxe de gaudir cada minut, d’acompanyar-la de la mà per la vida amb un somriure i ajudar-la a créixer respectant els seus ritmes.

Ara que han passat dos mesos i mig des d’aquell 1 de desembre que sembla tan llunyà, m’he decidit a començar aquest diari d’experiències, perquè escriure sempre m’ha ajudat a entendre allò que em passava i aquesta és la major transformació que he viscut mai. Com una serp que canvia de pell, ara ajude a eixir la mare que duia dins, perquè l’1 de desembre va nàixer Melina i van nàixer també una mare, un pare i una família. Tots tres ens anem coneguent dia a dia, anem creixent junts i aprenent a sintonitzar-nos.



Els peuets de Melina, amb uns dies

Tenim per davant un munt d’aventures, tot un seguit de reptes que enfrontarem junts. Perquè canvia dia a dia, cada setmana descobrim el món amb ella i cada nit comença un nou somni.