diumenge, 15 de maig del 2016

Mares exemplars i exemples de mares (resposta a Elvira Lindo)

El dia de la mare, gràcies a facebook, vaig llegir un article d’Elvira Lindo titolat “Una madre poco ejemplar”, que podeu llegir ací. Algunes coses no em van agradar gens i m’agradaria aprofitar aquest bloc per fer una reflexió al respecte.

La sensació que em va quedar després de llegir-lo és que hi ha una espècie de feminisme “fashion” que critica les dones que decideixen fer un parèntesi en la seua vida professional per dedicar més temps als seus fills, i les critiquen enarborant la bandera del feminisme i la defensa de la igualtat. Hi ha algunes coses que m’agradaria respondre-li, des de la meua humil experiència, a Elvira Lindo.

En primer lloc, diu el següent: “esto de ser madre es algo que se inventó desde los tiempos del velociraptor, así que conviene vivirlo sin darle al hecho demasiada importancia. Nada hay más natural en este mundo. Aunque en estos tiempos, tan dados a fomentar el orgullo y la heroicidad, haya quien crea que tener un hijo es un acontecimiento histórico del que no hay que perderse ni un solo instante.”

Klimt, "Mother and child"
Per suposat que ser mare és un esdeveniment històric!, històric en la vida de cadascuna de les mares del món. Ja sabem que l’ésser humà es reprodueix des dels seus orígens, però segur que cada mare ha viscut com un moment únic el moment del naixement del seu nadó i per suposat que jo no vull perdre’m ni un moment de la meua filla! Ho pense, i ho pense perquè no és una cosa que a una li ocórrega cada dia, jo estic vivint moments únics, irrepetibles, i que altres persones ho hagen viscut abans no els fa menys meravellosos, perquè la relació amb la meua filla és única, com la de cada mare amb els seus fills. I això no em fa menys feminista, ni menys moderna, ni menys realitzada com a persona.

No hi ha ningú que puga estar amb els seus fills cada instant de la seua vida, perquè és simplement impossible. Però segurament cadascú buscarà el seu propi equilibri, intentarà estar amb ells el major temps possible, compatibilitzant-lo amb altres aspectes de la seua vida, com el treball, la vida en parella, l’esport, etc.

Elvira Lindo continua citant Milagros Pérez Oliva que diu que “entronizar la dedicación exclusiva a la crianza como una especie de dictado de lo natural supone volver a los roles que reservan el mundo laboral y la esfera pública a los hombres, y la crianza y la esfera de lo privado a las mujeres”. A ambdues els diria que efectivament la natura ha fet homes i dones diferents, nosaltres parim i amamantem, raó per la qual, si volem criar els nostres fills amb el millor aliment, necessitem dedicar-nos a ells dia i nit (que li ho diguen a qualsevol que tinga un bebè), però això no implica que les parelles, si hi ha, no puguen fer-se càrrec també de tots aquells aspectes de la criança que es poden compartir (que són quasi tots). Caldria exigir als nostres governants que pares i mares (en tots els models de família) pogueren dedicar-se a la criança dels seus fills si així ho desitgen, siga quina siga la seua situació laboral, almenys durant els primers mesos. Com els ciments dels edificis, els primers anys de la vida d’una persona són fonamentals per al seu desenvolupament i el temps que se’ls hi dedica, els dóna més força.

Continua Elvira Lindo: “encuentro, y que me perdonen las actuales madres coraje, que ha sobrevenido de pronto una maternidad agobiante en la que parece que sólo hay una manera de hacerlo bien y es la de entregarse a la crianza sin pausa ni tregua. (...) ¿Qué esperan los hijos de nosotras? ¿Que no tengamos vida propia? ¿Esperan estar pegados todo el tiempo a nuestro regazo? Esa es la teoría en boga.”
Potser hauríem de preguntar-nos què esperem nosaltres dels nostres fills. Els considerem un obstacle en la nostra vida? Perquè la meua filla és part de la meua vida, és a dir, forma part de la meua “vida pròpia”, que ara, senzillament, té altres característiques. Els bebès naixen indefensos i necessiten contacte i afecte constants, per tant, segurament sí esperen estar tot el temps amb nosaltres. És la nostra societat qui ens incita a separar-los de nosaltres, fer-los dormir quant abans millor al seu propi llit i la seua pròpia habitació… Cadascú tria la manera de criar els seus fills segons els seus valors, però no veig l’argument de criticar qui vol satisfer les necessitats d’un bebè. Si no vols que la teua vida canvie, no tingues fills. Si els tens, t’hauràs d’organitzar d’altra manera, tindràs menys temps només per a tu, però a canvi tindràs un munt de moments únics. Ser mare no és renunciar a la teua vida, és fer-la diferent, compartint-la amb una altra persona.  
El problema és que vivim en una societat capitalista que ens aboca a ser ens treballadors i productors constants, i en la qual parar l’activitat productora per fer qualsevol altra cosa, està mal vist. I està mal vist, perquè si deixem de produir, deixem també de consumir. No oblidem que quan una família decideix criar personalment els seus fills, si un dels dos membres de la parella deixa de treballar o de buscar feina (i si el bebè és amamantat, necessàriament ha de ser la dona), els seus ingressos es reduiran i hauran de retallar el seu consum. I això al capitalisme no li interessa gens.
Potser la vertadera revolució no és tant convertir-nos en eixos homes que renuncien a la família a canvi de guanyar més diners, com aprendre a aturar la voràgine consumista que ens atrapa. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada